Nyheter

 • Träff om utgivning och författarskap

  2017-11-29
  28 november träffades ett tjugotal medlemmar i Stockholm för att samtala om läromedelsförfattarens arbete.
  Träff om utgivning och författarskap
 • Historia med modern teknik

  2017-11-22
  Den 22 november kunde ett 25-tal SLFF-medlemmar i skåneregionen lyssna till Marcus Karlsson, årets historielärare, som berättade om hur han använder modern teknik för att förmedla äldre historia.
  Historia med modern teknik
 • Tyst kunskap i Göteborg

  2017-11-10
  Den 9 november föreläste Anette Jahnke för SLFF:s medlemmar, i Göteborg, om den tysta kunskap som uppstår i vår verksamhet och som ligger till grund för den kunskap vi uttrycker.
  Tyst kunskap i Göteborg
 • Vem får komma till tals i läromedel?

  2017-10-23
  Vem får komma till tals i läromedel? Under helgen den 21-22 oktober höll SLFF en kurs, för läromedelsförfattare, i normkreativt skrivande. Karin Salmson från Olika förlag guidade deltagarna genom att utmana rådande normer och anta ett normkritiskt förhållningssätt i läromedel och kurslitteratur.
  Vem får komma till tals i läromedel?
 • Nordisk resolution gällande upphovsrätten

  2017-09-29
  Under det nordiska fackförfattarmötet i Ystad antog de deltagande organisationerna en resolution mot artikel 12 i Direktivet om upphovsrätt på den digitala inre marknaden. Detta då artikeln strider mot upphovsrättsliga principer.
  Nordisk resolution gällande upphovsrätten
 • Lär dig skriva normkreativt!

  2017-09-25
  Vi har alla olika erfarenheter och förväntningar som påverkar vårt författarskap. Genom att synliggöra normer kan vi ifrågasätta och skapa ett inkluderande författarskap där fler berättelser och perspektiv får plats. Varmt välkommen till kursen "Normkreativt skrivande" den 21 oktober!
  Lär dig skriva normkreativt!
 • Nordiskt fackförfattarmöte Ystad

  2017-09-21
  Fackliga och upphovsrättsliga spörsmål stod på agendan när SLFF höll sitt nordiska fackförfattarmöte i Ystad.
  Nordiskt fackförfattarmöte Ystad
 • Författarskap och grammatik drog fullt hus

  2017-09-19
  Sara Lövestam drog fullt hus när hon den 18 september föreläste i Stockholm för läromedelsförfattare om sitt författarskap och om grammatik - allt från pluralfrustration, hen-debatten och den verkliga skillnaden mellan en roman och en deckare.
  Författarskap och grammatik drog fullt hus
 • Vinnarna av årets läromedelsförfattarpriser Lärkan och Lärkungen utsedda!

  2017-09-12
  Sveriges Läromedelsförfattares Förbund har den stora glädjen att meddela att vinnarna av årets läromedelsförfattarpris, Lärkan 2017, och av läromedelsförfattarpriset för årets debutant, Lärkungen 2017, är utsedda.
  Vinnarna av årets läromedelsförfattarpriser Lärkan och Lärkungen utsedda!
 • Prisutdelning av Lärkan och Lärkungen!

  2017-09-12
  Dagen för utdelningen av SLFF:s läromedelsförfattarpris Lärkan och debutantpris Lärkungen närmar sig. Utdelningen sker den 30 oktober kl. 13.00 på Skolforum och prisutdelare är Olle Burell,skolborgarråd i Stockholm Stad. Kom och hylla vinnarna!
  Prisutdelning av Lärkan och Lärkungen!
 • Tema digitalisering på nordiskt författarmöte

  2017-05-29
  Den 30-31 maj träffades författar- och översättarorganisationer från Norden för att byta erfarenheter och samlas kring gemensamma frågor, under ett möte i Stockholm.
  Tema digitalisering på nordiskt författarmöte
 • Bara det bästa är gott nog åt barnen!

  2017-05-19
  Bara det bästa är gott nog åt barnen! Den 19 maj träffades läromedelsförfattare för att se utställningen "En sagolik skola". En underbar utställning fylld av nostalgi.
  Bara det bästa är gott nog åt barnen!
 • SLFF träffade gymnasie- och kunskapslyftsminister

  2017-04-25
  Den 24 april mötte SLFF:s ordförande och förbundsdirektör gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, för att framföra vikten av kvalitativa läromedel.
  SLFF träffade gymnasie- och kunskapslyftsminister
 • Uppskattat om nyanlända och skolutveckling!

  2017-04-21
  Det var både en inspirerande och kompetenshöjande helg när SLFF höll årsmöte för sina medlemmar, i Stockholm den 22-23 april.
  Uppskattat om nyanlända och skolutveckling!
 • Påsktider

  2017-04-12
  Sveriges Läromedelsförfattares Förbund önskar alla läromedelsförfattare en skrivinspirerande och glad påsk!
  Påsktider
 • Med anledning av attentatet i fredags

  2017-04-10
  Våra tankar går till de som är direkt drabbade av det inträffade. SLFF har sitt kontor på Drottninggatan och deltog i den nationella tysta minut som ägde rum idag.
  Med anledning av attentatet i fredags
 • Kvalitativa läromedel är läsfrämjande

  2017-04-06
  Den 6 april träffade SLFF Läsdelegationen för att lyfta fram den viktiga roll kvalitativa läromedel har när det kommer till läsförståelse.
  Kvalitativa läromedel är läsfrämjande
 • Varför ska jag lära mig det här?

  2017-03-30
  Den 29 mars fick SLFF:s medlemmar i Göteborgsregionen lyssna till Jan Blomgren när han föreläste om vad som främjar och hämmar elevers motivation i en digitaliserad miljö.
  Varför ska jag lära mig det här?
 • Viktig fortbildningskurs för medlemmarna

  2017-03-20
  Helgen den 18-19 mars höll SLFF en skatt- och deklarationskurs, i Stockholm, för läromedelsförfattare. Kursledare var Björn Lundén, en av våra främsta skatte- och bolagsexperter.
  Viktig fortbildningskurs för medlemmarna
 • Tankar om skolans digitalisering

  2017-03-14
  Den 13 mars fick SLFF:s medlemmar i Skåneregionen möjlighet att lyssna till Edward Jensinger när han under en träff i Malmö delade med sig av sina tankar om skolans digitalisering och kopplingen till läromedel. En mycket intressant kväll!
  Tankar om skolans digitalisering
 • Kärleken till språket

  2017-03-10
  Vart är svenskan på väg? Och vad är en interrobang? Den 9 mars träffades läromedelsförfattare i Uppsala för att lyssna när Siv Strömquist höll en mycket intressant föreläsning om allt från tydlighetskommatering, punktens vara eller inte vara och kärleken till språket.
  Kärleken till språket
 • Skatt och deklaration för läromedelsförfattare

  2017-03-06
  Är du läromedelsförfattare och har egen firma? Då kan SLFF:s kurs i skatt och deklaration, den 18-19 mars i Stockholm, vara till hjälp. Skatte- och bolagsexperten Björn Lundén lotsar dig genom bolagsformer, skatteregler och smarta avdrag. Det finns platser kvar!
  Skatt och deklaration för läromedelsförfattare
 • Vart är svenskan på väg?

  2017-02-28
  Hur lever och förändras vårt språk och hur ska man förhålla sig till den pågående utvecklingen? Den 9 mars har SLFF:s medlemmar i Uppsala och Stockholmsregionen möjlighet att lyssna till Siv Strömquist, docent i nordiska språk, som föreläser om språkregler, författarengagemang och kärleken till språket. Anmäl dig senast den 2 mars!
  Vart är svenskan på väg?
 • Om kvinnor i historieböckerna

  2017-02-16
  Den 15 februari kunde SLFF:s medlemmar, i Umeåregionen, lyssna till Lina Lindström som höll en intressant föreläsning om maktperspektiv, kvinnor i historieböckerna och historieundervisning där kvinnor görs till subjekt.
  Om kvinnor i historieböckerna
 • Skrivarkurs drog fullt hus!

  2017-02-13
  Den 11-12 februari deltog ett 25-tal läromedelsförfattare på SLFF:s kurs Utveckla dina texter - från strama faktatexter till levande sakprosa, som hölls i Stockholm med författaren Pär Sahlin som kursledare.
  Skrivarkurs drog fullt hus!
 • SLFF:s hedersmedlem Hans Rosling

  2017-02-08
  Det är med stor sorg vi nås av beskedet att Hans Rosling, professor i internationell hälsa och hedersmedlem i SLFF, gått bort.
  SLFF:s hedersmedlem Hans Rosling
 • Välkomnar likvärdighetsagendan

  2017-01-31
  I torsdags presenterades Likvärdighetsagendan som slår fast att klyftorna i den svenska skolan är ett av de allvarligaste samhällsproblemen. SLFF välkomnar Likvärdighetsagendan och bekräftar bilden av att skolan idag har stora utmaningar när det gäller likvärdigheten, inte minst när det gäller tillgången till kvalitativa läromedel.
  Välkomnar likvärdighetsagendan
 • Reducerad skattesats på elektroniska publikationer

  2017-01-26
  Sveriges Läromedelsförfattares Förbund välkomnar och ställer sig bakom EU-kommissionens förslag som ska göra det möjligt för EU:s medlemsstater att införa reducerade skattesatser även för e-böcker och övriga e-publikationer.
  Reducerad skattesats på elektroniska publikationer
 • Möte med Burell om läromedelspolicy

  2017-01-23
  Idag träffade Wiwi Ahlberg, ordförande, och Jenny Lundström, förbundsdirektör SLFF, Olle Burell, Skolborgarråd i Stockholm, för att fortsätta diskutera frågan om en läromedelspolicy i Stockholm stads skolor.
  Möte med Burell om läromedelspolicy
 • Läsförståelse - med Barbro Westlund

  2017-01-13
  "Det är en myt att goda läsare alltid förstår vad de läser - men de vet vad de ska göra när de inte förstår!" Oerhört intressant när Barbro Westlund föreläste om läsförståelse för en sal fylld av läromedelsförfattare, i Stockholm den 25 januari.
  Läsförståelse - med Barbro Westlund
 • Läromedelspolicy

  2017-01-10
  Vi ska se till att skolorna i Stockholm har en läromedelspolicy som ska ingå i det systematiska kvalitetsarbetet, sa Olle Burell, skolborgarråd i Stockholm stad, under ett seminarium i Almedalen 2016. En elev skrev nyligen om behovet av "Läroböcker till alla!"
  Läromedelspolicy